ΤΑ 4 ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη μες στον Αύγουστου μοίρασε πόρτα-πόρτα φυλλάδιο στη γειτονιά προπαγανδίζοντας την “ανάπλαση” του πάρκου Δρακόπουλου με ψέμματα.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους γκαιμπελισμούς να περάσουν αναπάντητους. Η παρακάτω προκήρυξη μοιράζεται και θυροκολλείται σε χιλιάδες αντίτυπα:

ΤΑ 4 ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ

Για την περίφραξη ΔΕΝ φταίνε οι κάτοικοι που αντιδρούν, αλλά η δημοτική αρχή Μπακογιάννη που ΑΓΝΟΗΣΕ επιδεικτικά τα διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων και ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΕ κάθε διαδικασία διαβούλευσης τόσο ΠΡΙΝ όσο και ΜΕΤΑ την ανάληψη του έργου από τον ανάδοχο. Η «αναγκαιότητα» της φυλασσόμενης από τα ΜΑΤ περίφραξης μεθοδεύτηκε από τον Μπακογιάννη για να μετατρέψει τα Πατήσια σε Εξάρχεια, ψαρεύοντας ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ

Η κοπή των δέντρων δεν μας κατέβηκε απ’ το μυαλό. Στην εγκεκριμένη φυτοτεχνική μελέτη (ΑΠ-ΔΡΑΚ-ΣΧΦΥΤ ΜΑΙΟΣ 2023) βάση της οποίας διενεργείται η ανάπλαση ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ και ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ πάνω από 90 δέντρα που φύτεψαν ή προυπήρχαν και φροντίζουν οι κάτοικοι τα τελευταία 15 χρόνια. Το πόσα θα σωθούν και δεν θα κοπούν θα είναι αποτέλεσμα του αγώνα των κατοίκων και όχι της «ευαισθησίας» του Δημάρχου, ο οποίος σύμφωνα με το σχέδιο τα αντικαθιστά με θάμνους και καλλωπιστικά φυτά. Τα δέντρα αυτά στην ουσία αποτελούν εμπόδιο για κάθε μελλοντική εμπορική εκμετάλλευση του χώρου, ή για την ανέγερση κτηρίου από τον Ερυθρό Σταυρό.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ

Τα παιχνίδια που ξηλώθηκαν ήταν πιστοποιημένα και τοποθετήθηκαν από την ανοιχτή συνέλευση υπό την επίβλεψη μηχανικών ώστε να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά μας, σε μια περιοχή με ελάχιστες παιδικές χαρές. Επίσης, μπήκαν στο χώρο του παλιού εργοστασίου ως διασφάλιση ότι ο χώρος θα παραμείνει πράσινος και δεν θα χτιστεί ξανά. Κι όμως, η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει την νέα παιδική χαρά σε ακατάλληλη θέση στην πίσω πλευρά του πάρκου, μιας και εφάπτεται με ετοιμόρροπο κτήριο και τη λεωφόρο Ηρακλείου, ενώ για τις ανάγκες της χωροθέτησης σχεδιάζει να κόψει τουλάχιστον 5 μεγάλα δέντρα.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Το να αναφέρεται ο Ερυθρός Σταυρός ως ιδιοκτήτης του πάρκου είναι παραπλανητικό. Εδώ και χρόνια υπάρχει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πάρκου. Το κληροδότημα δόθηκε από τους Δρακόπουλους στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με όρο να χρησιμοποιηθεί για Κοινωφελείς Χρήσεις. Ενώ ολόκληρο το κληροδότημα χαρακτηρίστηκε στην πορεία ως Κοινόχρηστο Πράσινο με πολεοδομικό διάταγμα, επί Δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη καταρτήθηκε αντισυνταγματικό σχέδιο που απέδωσε Όρους Δόμησης στο μισό κληροδότημα (πρώην χώρος εργοστασίου) οι οποίοι διατηρούνται μέχρι σήμερα. Η μοναδική αδιαμφισβήτητη ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι τα κτήρια.

Το πρόβλημα με τη νέα συμφωνία Δήμου-Ερυθρού Σταυρού είναι ότι αναγνωρίζει το σύνολο του κληροδοτήματος Δρακόπουλου – και όχι μόνο τα παλιά κτήρια – ως ιδιοκτησία του Ερυθρού Σταυρού, δηλαδή ακόμη και το χώρο του πάρκου ο οποίος ούτως ή άλλως πάνω από 35 χρόνια αναγνωρίζεται ως αποκλειστικής χρήσης κοινόχρηστος χώρος από τον Δήμο Αθηναίων. Αντί ο Δήμος να χαρακτηρίσει και το χώρο του παλιού εργοστασίου μέσω μιας απλής πράξης ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και να επικυρώσει δικαστικά το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του Δήμου, «χαρίζει» όλο το σημερινό πάρκο Δρακόπουλου στον Ερυθρό Σταυρό με αδιαφανείς διαδικασίες σχετικά με το κόστος του έργου.

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Πάρκου Δρακόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην Προκυρήξεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.